Peptiden: de onmisbare schakel bij anti-aging in cosmetica. >

Peptiden staan op de ingrediëntenlijst van bijna alle cosmetica. Maar wat zijn peptiden? Wat doen ze? En hoe snel voel je dat het werkt?

Pepti wat?

We gaan samen ontdekken wat peptiden eigenlijk zijn. Peptiden zijn kleine moleculen bestaande uit aminozuren. Ons lichaam maakt sommige aminozuren zelf aan en andere halen we uit onze voeding. Peptiden hebben verschillende functies. Afhankelijk van hun aminozuursamenstelling, hebben peptiden een andere werking in het lichaam en in de huid. Zij fungeren als boodschappers tussen cellen, als aminozuurreserve of om de afbraak van bepaalde eiwitten af te remmen.

Waarom peptiden in cosmetica gebruiken?

Peptiden die van nature in de huid zitten, zijn niet dezelfde als peptiden in cosmetica. Met een crème of serum met peptiden, wordt de werking ervan specifiek op de huid gericht. Peptiden worden op basis van hun werking in vier groepen ingedeeld.

Groep 1: De eerste groep peptiden bevat sporenelementen zoals koper, zink of magnesium (zoals in het 51+3 hyalu complex). We noemen dit drager-peptiden. Ze zijn belangrijk bij celvernieuwingsprocessen: denk hierbij aan de stimulerende eigenschappen van het golden collagenine (acetyl heptapeptide-9) in de producten van Icon Time. Daarnaast steunen ze enzymatische processen en de aanmaak van collageensoorten waardoor de elasticiteit van de huid verbetert.

Groep 2: Daarna komt de groep van de signaal-peptiden, zoals collageen-boosters. Dit zijn peptiden die de productie van verschillende types collageen stimuleren. Je vindt deze peptiden in de producten van Icon Time (tripeptide-10) en Fillift (acetyl tetrapeptide-9 en acetyl tetrapeptide-11).

  • Hoe werkt het ? De huid heeft een communicatiesysteem waardoor ze weet wanneer nieuw collageen moet worden aangemaakt. Dat gaat als volgt: collageen heeft een natuurlijke levensduur en wordt uiteindelijk afgebroken. Daarbij komen kleine eiwitfragmenten vrij, en dat zijn dus peptiden. Sommige huidcellen hebben receptoren voor deze peptiden. De peptiden sporen deze cellen aan om nieuw collageen te produceren. Zo wordt de voorraad collageen altijd op peil gehouden. Maar wanner we ouder worden, wordt dat systeem minder effectief en maken die cellen minder collageen aan. Door peptiden aan de huid toe te voegen, krijgen de cellen weer nieuwe en meer impulsen om nieuw collageen te gaan produceren.

Groep 3: De derde groep peptiden zijn de neurotransmitterremmers. Ze verminderen de samentrekking van kleine spiertjes in het gelaat voor een vermindering van de rimpels en een botox-like effect. Deze peptiden remmen het vrijkomen van acetylcholine door een aantal chemische reacties. De meest extreme vormen zijn curare (een gif dat uit planten wordt gemaakt) en botox. Er zijn ook minder extreme varianten die op de huid worden gebruikt en die de spieren en de rimpels in het gelaat ontspannen. Deze neurotransmitterremmende peptiden verminderen bepaalde soorten rimpels met 30 procent, zoals in de producten van Fillift (hexapeptide-1).

Groep 4: En ten slotte zijn er de enzymenremmende peptiden die de natuurlijke afbraak van collageen helpen vertragen zoals de No-A.G.E.’s peptiden (tripeptide-1, acetyl tetrapetide-5) in de producten van Icon Time. Deze peptiden hebben invloed op de werking van enzymen, zoals matrixmetalloproteases, proteïnen die collageen afbreken en daardoor de matrix van de huid verzwakken. Deze peptiden zorgen er dus voor dat het collageen op peil blijft en de huid er jonger uitziet.

Zoals je hebt gemerkt zijn peptiden alomtegenwoordig bij de anti-aging lijnen van Diego dalla Palma professional. Onze producten zijn gebaseerd op ingrediënten waarvan bewezen is dat ze tekenen van veroudering verbeteren.

Hoe snel zie je resultaat?

Heel lang, in tegenstelling tot producten met AHA of retinol, die meteen resultaat geven. Producten met peptiden geven pas na enkele weken of maanden zichtbaar resultaat.

Een belangrijke tip: kies niet voor een gelaatreiniger met peptiden, omdat je die vrijwel meteen afspoelt. Polypeptiden zullen veel efficiënter zijn in crème- of serumvorm, bij voorkeur ’s nachts aangebracht. Voor een goede effectiviteit moet je product ook een hoge concentratie aan peptiden bevatten. Als je je afvraagt welk product jij nodig hebt en welke peptiden het efficiëntst zijn voor jouw huid, ga dan te rade bij één onze huidtherapeuten.